Pastel de Nata – portugisiske kager du skal prøve

portuguese-custard-tart

Den ydmyge pastell de nata er Portugals absolut foretrukne wienerbrød. Men hvad er det der gør den så speciel?

 

Skulle du nogensinde befinde dig i den farverige by Lissabon, er der kun en lækkerbisken som du SKAL prøve. På næsten hver gade i Portugals hovedstaden er der horder af konditorier, der sælger den traditionelle mini creme-kage, pastel de nata.

Faktisk er den typiske portugisiske pastell de nata en smagsoplevelse, som man ikke må gå glip af.

 

Hvad er pasteis de nata?

Der er så meget at elske ved pasteis de nata. Pastais de nata faktisk overraskende let. Tærten består af frisk, sprød wienerbrødsdej og en vanedannende, æggeblommecreme.

De smagerselvfølgelig bedst når de kommer frisk ud af en varm ovn, men nogen foretrækker at tilføje lidt kanel eller sukker til toppen, før de tager deres første bid.

 

Hvad gør dem så specielt Lissabon’ske?

Pastel de Nata er på ingen måde en ny tilføjelse til konditorvarer. Den oprindelige opskrift på denne delikate bagværk  går over 300 år til bage i tiden.

De allerførste natas blev skabt af munke på Jerónimos Klosteret i Lissabon.

 

På den tid var det hellige mænd og kvinder, der boede der. De var opfindsomme og ville bruge æggehvider til at vaske og stive deres tøj. De ønsker ikke at de resterende æggeblommer skulle gå i spilde, og brugte dem som en central del af de desserter, de lavede, herunder pasteis de nata.

Det var tidskrævende arbejde eftersom alt sulle laves ved håndkraft. I dag bilver arbejdet lettet ved hjælp af moderne røremaskiner, æltemaskiner og elektriske ovne.

 

Da klosteret begyndte at få økonomisk krise, begyndte munkene at sælge pasteis de nata, så de kunne skaffe penge. Trods deres bedste indsats blev stedet lukket i 1834, og den hemmelige opskrift blev solgt til lokale bagere. Nogle få år senere åbnede bagerne, der købte opskriften, den nu berømte Fábrica de Pastéis de Belém.

 

Uanset om du har en søde tand eller ej, så skal du prøve en af ​​Portugals mest kendte (og elskede!) desserter, hvis du er i Lissabon.